-
Hvis arbejdsgiveren ikke betaler efter første henvendelse fra fonden, udbetaler fonden et beløb til lønmodtageren eller til den faglige organisation.
Fonden sender herefter en ny henvendelse med en opkrævning til arbejdsgiveren, og samtidig vil fonden opkræve et gebyr til fonden – et såkaldt ekstraordinært bidrag – hos den udenlandske arbejdsgiver, som skal dække fondens udgifter. Gebyret udgør som udgangspunkt 25 procent af den samlede løn, der er fastslået ved den fagretlige behandling.
-
Hvis den udenlandske arbejdsgiver ikke betaler efter anden henvendelse fra fonden, og fonden derfor skal ud i tredje opkrævning, vil den desuden opkræve gebyr fra den danske hvervgiver. Det vil sige den danske virksomhed, der oprindeligt bestilte arbejdet.
Betaler arbejdsgiveren gebyret, bortfalder kravet om gebyr mod den danske hvervgiver. På samme måde bortfalder kravet om gebyr mod arbejdsgiveren, hvis hvervgiveren betaler.
Hvis en udenlandsk arbejdsgiver giver anledning til udbetaling fra fonden flere gange, vil gebyret stige til 40 procent anden gang og herefter 50 procent af den samlede løn.
Gebyret kan også kræves af en virksomhed uden ansatte, hvis denne er dansk hvervgiver. Privatpersoner, der er hvervgivere, kan ikke pålægges et gebyr.
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede
Udstationerede lønmodtagere, der er omfattet af en kollektiv overenskomst, kan få lønnen via Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, hvis de ikke kan få arbejdsgiveren til at betale.
Arbejdsmarkedsfond for Udstationerede Arbejdere er en fond, der sikrer, at medarbejdere, der er udstationeret i Danmark, modtager den løn, som arbejdsgiveren skylder.
Hvornår kan lønmodtageren få sin løn via fonden?
Udstationerede lønmodtagere kan kun få deres løn udbetalt via fonden, hvis:
- De er udstationeret fra EU og EØS-lande
- De er omfattet af en dansk overenskomst
- De har fået deres lønkrav fastslået i det fagretlige system
- De uden held har prøvet at få lønnen på baggrund af den fagretlige sag.
Den faglige organisation, der har ført den fagretlige sag, kan repræsentere lønmodtageren.
Læs mere om fonden på den engelske udgave af borger.dk (på engelsk)
Om fonden
Fonden offentliggør en liste på virk.dk med oplysninger om de virksomheder, der har givet anledning til udbetaling fra fonden de seneste 36 måneder. Det sker for, at danske hvervgivere kan orientere sig på listen, inden de indgår aftale med en udenlandsk virksomhed. Hvis en dansk hvervgiver vælger at indgå en aftale med en udenlandsk virksomhed, der står på listen, vil hvervgiveren på samme måde som den udenlandske virksomhed få et forhøjet gebyr, hvis virksomheden igen giver anledning til udbetaling fra fonden.
Fonden finansieres af bidrag fra alle danske arbejdsgivere, der har pligt til at indbetale Arbejdsmarkedets Tillægspension for sine ansatte.
Alle udenlandske virksomheder, der beskæftiger ansatte midlertidigt i Danmark, bidrager også til fonden. Opkrævningen fra disse virksomheder sker på baggrund af registrering i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT-registret).
Oversigt over EU og EØS-lande
Azorerne |
Hebriderne |
Portugal |
Regler
Lov om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede (Retsinformation.dk)
Bekendtgørelse om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede (Retsinformation.dk)
Har du spørgsmål?
Kontakt Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede
Telefontid:
Mandag til torsdag 8.00-16.00
Fredag 8.00-15.30