Har du spørgsmål?
Kontakt Arbejdstilsynet
Telefontid
Mandag - Torsdag: 8 - 15
Fredag: 8 - 14
+45 70 12 12 88
at@at.dk
De vigtigste krav til boliger og indkvartering af ansatte i Danmark.
Uanset, om det er dig selv, din arbejdsgiver eller bygherren, der har sørget for din indkvartering, er der regler for, hvordan du må bo, mens du arbejder i Danmark. Og det gælder, uanset om du bor hos en privat udlejer, på hotel eller i en camp ved den byggeplads, du arbejder på.
En bolig skal være godkendt af kommunen til beboelse. Ellers er det ikke tilladt at bo der. Det er derfor ikke lovligt at slå sig ned i en forladt bygning, i et telt på en tilfældig mark eller i en skov.
Hvis du arbejder på en byggeplads, der er afsides beliggende, fx i en skov eller på en ø, har din arbejdsgiver pligt til at sørge for indkvartering af dig, mens du arbejder på byggepladsen.
Men det er ikke altid tilladt at bo i forbindelse med byggepladsen, fx i en skurvogn. Det forudsætter, at bygherren har fået tilladelse fra kommunen.
Du kan selv tjekke, om din indkvartering er lovlig. Hvis en villa eller lejlighed ikke opfylder kravene herunder, kan kommunen ikke godkende den til beboelse, og så må du ikke bo i den.
Boligen skal mindst opfylde disse krav:
Hvis du er i tvivl, om din bolig er lovlig, kan du kontakte Borgerservice i den kommune, hvor du er indkvarteret. I København, Aarhus, Odense og Aalborg kan du også kontakte International Citizen Service.
International Citizen Service (Engelsk)
Hvis din arbejdsgiver sørger for din indkvartering har arbejdsgiveren pligt til at sikre, at boligen lever op til en række konkrete krav og er sund og forsvarlig at bo i. Det gælder både ved indkvartering på arbejdspladser, i villaer, sommerhuse og andre løsninger, fx campingvogne og containerboliger.
De generelle regler gælder fortsat. Men ved indkvartering af ansatte, gælder der yderligere krav, som Arbejdstilsynet fører tilsyn med.
Særlige krav til ansattes indkvartering:
Der må højst indkvarteres 2 personer i hvert beboelsesrum, medmindre boligens areal er på mindst 20 m2 pr. person, eller I bor flere sammen, fordi du har din samlever og jeres børn med jer.
Hvis du har spørgemål eller vil klage over din indkvartering, kan du kontakte Arbejdstilsynets Call Center på telefon 70 12 12 88 eller sende en e-mail til at@at.dk.
Når arbejdsgiveren sørger for indkvartering fører Arbejdstilsynet tilsyn med, at indkvarteringen lever op til kravene. Arbejdstilsynet har derfor ret til at få adgang til boligen og se på forholdene. Det er dog et krav, at Arbejdstilsynet viser legitimation, og at der er mindst én beboer til stede.
Både du og din arbejdsgiver har pligt til at give Arbejdstilsynet de oplysninger, der er nødvendige for at gennemføre tilsynet, fx i form af en lejekontrakt eller dokumentation for din ansættelse.
Hvis boligen ikke lever op til kravene om indretning, kan Arbejdstilsynet give arbejdsgiveren et påbud om at bringe forholdene i orden.
Reglerne gælder ikke for ansatte i staten, for chauffører med hviletid, au pair-personer samt på skibe og offshore anlæg. Her fører Arbejdstilsynet ikke indkvarteringstilsyn. Reglerne gælder heller ikke, hvis du via din arbejdsgiver er omfattet af en kollektiv overenskomst med regler om indkvartering. I så fald skal du kontakte din fagforening for at høre mere om de regler, der gælder for dig.
Kontakt Arbejdstilsynet
Telefontid
Mandag - Torsdag: 8 - 15
Fredag: 8 - 14
+45 70 12 12 88
at@at.dk