Regler
Direktiv 96/71/EF om udstationering af arbejdstagere
Direktiv 2018/957 om ændring af udstationeringsdirektiv 96/71/EC
Direktiv 2014/67/EU om håndhævelse af direktiv 96/71/EF om udstationering af arbejdstagere
Hvis du er udstationeret til arbejde i Danmark, og din arbejdsgiver er en udenlandsk virksomhed, der midlertidigt leverer en tjenesteydelse i Danmark, er du omfattet af udstationeringsloven.
Som udstationeret lønmodtager har du ligesom danske borgere ret til et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Du er også omfattet af danske regler om ligebehandling og ligeløn, forskelsbehandling og visse regler om arbejdstid. Du er som udgangspunkt omfattet af feriereglerne i dit hjemland, men er sikret de minimumsregler, der følger af den danske ferielov.
En udstationeret lønmodtager er en ansat, der sædvanligvis arbejder i et andet land, og som er sendt til Danmark for at arbejde i en begrænset periode. En udenlandsk virksomhed har udstationeret lønmodtagere til Danmark i følgende situationer:
Det er en betingelse for at være omfattet af udstationeringsloven, at der eksisterer et ansættelsesforhold mellem den ansatte og den virksomhed, der foretager udstationeringen, eller som stiller den ansatte til rådighed for den udstationerende virksomhed.
En anden betingelse for at være omfattet af udstationeringsloven er, at den virksomhed, der foretager udstationeringen, reelt skal være etableret i hjemlandet, hvilket vil sige, at virksomheden skal have væsentlige aktiviteter i hjemlandet.
Reglerne om udstationering af chauffører gælder for chauffører, der er ansat i en virksomhed, der er etableret i et andet EU-land. Når chaufføren udfører cabotage med gods eller passagerer, vejdelen af kombineret transport eller ikke-bilateral international transport i Danmark, betragtes chaufføren som udstationeret i Danmark.
Regler for udstationerede chauffører
Det fremgår af udstationeringsloven, at lønmodtagere, der er udstationeret i Danmark af en udenlandsk virksomhed, er omfattet af følgende lovgivning:
Arbejdsmiljøloven
Offshoresikkerhedsloven
Lov om luftfart
Ligebehandlingsloven
Ligelønsloven
Forskelsbehandlingsloven
Funktionærlovens § 7 og § 9, stk. 1
Vikarloven
Lov om gennemførelse af visse dele af arbejdstidsdirektivet
Visse regler med hensyn til ferie
Lov om visse arbejdsforhold i landbruget m.v. - § 5 og § 6
Udstationeringsloven
Udstationeringsloven beskytter også en udstationeret lønmodtager mod ugunstig behandling fra arbejdsgiveren og sikrer, at den udstationerede lønmodtager kan rejse en sag i Danmark om hans eller hendes rettigheder som udstationeret.
I Danmark er der ingen lovbestemt minimumsløn. Løn er primært fastsat i kollektive overenskomster. Det anbefales derfor, at virksomheder, der udstationerer lønmodtagere i Danmark, kontakter arbejdsmarkedets parter for information om lønvilkår.
Udstationerede chauffører, der er ansat i en transportvirksomhed i et andet EU-land og som udfører kørsel i Danmark er omfattet af andre regler. Det betyder bl.a., at de i visse tilfælde har krav på en minimumssats.
Læs mere om lønforhold for udstationerede chauffører
Læs mere om løn og arbejdstid i Danmark
Hvis en udstationeret lønmodtager udfører landbrugsarbejde eller husligt arbejde, hvor logi er en del af lønnen, skal arbejdsgiveren sørge for gode og tidssvarende boligforhold samt at lønmodtageren har rent sengelinned og håndklæder.
Arbejdsgiveren skal desuden betale for forsikring af lønmodtagerens ejendele på et niveau, der svarer til en almindelig familieforsikring.
Hvis en udstationeret lønmodtager udfører funktionærarbejde, skal arbejdsgiveren dække eventuelle udgifter til rejse og ophold i Danmark. Det gælder, hvis lønmodtageren sendes fra det faste arbejdssted i Danmark til midlertidigt at udføre arbejde et andet sted. Ved funktionærarbejde forstås typisk arbejde inden for området handel, kontor og salg.
Hvis en lønmodtager er udstationeret til Danmark i en periode, som varer ud over 12 måneder, skal arbejdsgiveren sikre lønmodtageren en række yderligere vilkår og rettigheder, som gælder ved arbejde i Danmark.
Arbejdsgiveren kan forlænge perioden på op til 18 måneder, før de yderligere vilkår og rettigheder skal finde anvendelse.
De yderligere regler, som kan finde anvendelse, når en lønmodtager er udstationeret udover 12 eller 18 måneder er:
Loven sikrer, at der ikke sker uberettiget forskelsbehandling af deltidsansatte i forhold til fuldtidsansatte. Derudover har loven til formål at lette muligheden for deltidsarbejde.
Deltidsloven
Loven indeholder regler, der skal forbedre kvaliteten af tidsbegrænsede ansættelser.
Lov om tidsbegrænset ansættelse
Loven fastsætter vilkår og regler for funktionærers ansættelsesforhold, fx om løn under sygdom (§ 5) og ret til at organisere sig og forhandle med arbejdsgiveren (§ 10).
Visse af funktionærlovens bestemmelser
Loven sikrer, at arbejdsgiveren ikke anvender lønmodtageres helbredsoplysninger til at begrænse lønmodtageres muligheder for at opnå eller bevare ansættelse.
Lov om brug af helbredsoplysninger på arbejdsmarkedet
Loven sikrer lønmodtagere ret til fravær fra arbejdet ved særlige familiemæssige årsager blandt andet i tilfælde af sygdom eller ulykke.
Lov om ret til fravær af særlige familiemæssige årsager
Udstationeringsloven gennemfører EU’s udstationeringsdirektiv i Danmark. Formålet med direktivet er at sikre fair konkurrence, og at lønmodtagernes rettigheder respekteres ved udstationering i en anden medlemsstat.
Direktivet sikrer, at lønmodtagere, der udstationeres i et land, der er medlem af EU eller EØS-samarbejdet, sikres en række af de arbejdsvilkår, der gælder i det land, de er udstationeret til.
Udstationeringsloven gennemfører desuden EU’s håndhævelsesdirektiv i Danmark. Håndhævelsesdirektivet har til formål at sikre en bedre håndhævelse af rettighederne i udstationeringsdirektivet og at hindre misbrug og omgåelse.
Direktiv 96/71/EF om udstationering af arbejdstagere
Direktiv 2018/957 om ændring af udstationeringsdirektiv 96/71/EC
Direktiv 2014/67/EU om håndhævelse af direktiv 96/71/EF om udstationering af arbejdstagere
Azorerne |
Hebriderne |
Portugal |
Læs mere om danske arbejdsvilkår, om anmeldelse til RUT samt om krav til sikkerhed og skatteregler.
Regler for virksomheder, der udfører arbejde i Danmark (dansk pdf)Regler og rettigheder – når du arbejder i Danmark (dansk pdf)
Kontakt Arbejdstilsynet
Telefontid:
Mandag - torsdag: 8 - 15
Fredag: 8 - 14