Spring over hovedmenu

Til dig, der arbejder i Danmark

Kommer du fra et andet land og arbejder i Danmark? Her er din guide til at navigere på det danske arbejdsmarked. Få overblik over de vigtigste regler og lær dine rettigheder at kende for et sikkert og sundt arbejdsliv i Danmark.

Forstå det vigtigste på 1 minut

En hurtig introduktion til det danske arbejdsmarked og din ret til et godt arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet - hvad er det?

  • Arbejdstilsynet – den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet – arbejder for et sikkert og sundt arbejdsliv for alle. Et godt arbejdsliv handler både om sikre fysiske rammer og et godt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

  • Arbejdstilsynet fører tilsyn med arbejdspladser i Danmark. Vi besøger arbejdspladser for at se, hvordan arbejdet foregår og sørge for, at medarbejderne arbejder under sikre og sunde forhold. Arbejdstilsynet har ret til at komme ind på alle virksomheder i Danmark, og både ledere og medarbejdere har pligt til at svare på de spørgsmål, vi stiller. Når Arbejdstilsynet kommer på tilsyn, ser vi både på det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Arbejdstilsynet kan altså også gribe ind over for et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

    Arbejdstilsynets rolle og opgaver

  • Hvis du har spørgsmål om arbejdsmiljø, kan du ringe eller skrive til Arbejdstilsynets Call Center. Call Centeret er bemandet af medarbejdere, som både taler dansk og engelsk.

    Du har også mulighed for at klage over dit eller andres arbejdsmiljø. Vi anbefaler, at du først forsøger at løse eventuelle problemer lokalt på virksomheden, fx ved at tale med din leder eller kontakte din arbejdsmiljørepræsentant. Hvis du klager til Arbejdstilsynet, har du mulighed for at være anonym. Hvis Arbejdstilsynet følger op med et besøg på virksomheden, vil vi ikke nævne, at vi kommer på baggrund af en klage.

    Arbejdstilsynet behandler klager over alle arbejdsmiljøforhold, også krænkende handlinger som mobning og seksuel chikane.

    Har du spørgsmål om arbejdsmiljø? Kontakt Arbejdstilsynets Call Center

Trin 1: Kom godt i gang

Få styr på de mest grundlæggende ting

Der er en række grundlæggende ting, du skal være opmærksom på, når du arbejder i Danmark. De præcise regler afhænger af, hvor du kommer fra og hvor længe du skal være her.

Har du styr på det hele? Her er en kort liste over de vigtigste ting, så du kan arbejde lovligt i Danmark, få løn og betale skat.

  • Arbejdstilladelse
  • Anerkendelse af faglige kvalifikationer
  • Dansk CPR-nummer eller personligt skattenummer
  • Skattekort
  • Dansk bankkonto eller NemKonto


Få hjælp til at komme videre

Lynguide: Hvad skal du gøre, når du ankommer? (engelsk)

Få hjælp til papirarbejdet (engelsk)

Få godkendt dine kvalifikationer, før du starter

Trin 2: Arbejdsmiljø

Det skal være sundt og sikkert at gå på arbejde

Det er din arbejdsgivers ansvar at sikre, at du kan udføre dit arbejde fuldt forsvarligt – både i forhold til det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø. ​

  • Arbejdet med arbejdsmiljø er i Danmark organiseret i et samarbejde mellem dig, dine kolleger og ledelsen. Arbejdsgivere har pligt til at inddrage medarbejderne i arbejdet med arbejdsmiljø, og på de fleste arbejdspladser i Danmark er der en arbejdsmiljørepræsentant.

    Arbejdsmiljørepræsentanten repræsenterer alle medarbejderne på arbejdspladsen, og du kan altid gå til vedkommende, hvis du har spørgsmål eller input til arbejdsmiljøet. Han eller hun vil så enten hjælpe dig ved at svare på spørgsmålet eller sørge for at bringe det videre.

    Hvornår skal I have en arbejdsmiljørepræsentant?

    På arbejdspladser med 10 eller flere ansatte er der nogle særlige krav til, hvordan man skal arbejde med arbejdsmiljøet:

    • Der skal være en arbejdsmiljøorganisation (AMO). Det er en gruppe dedikeret til at arbejde med arbejdsmiljøet, hvor både ledelse og medarbejdere er repræsenteret.  
    • Der skal vælges en arbejdsmiljørepræsentant. Arbejdsmiljørepræsentanten er altså medarbejdernes stemme i arbejdspladsens arbejdsmiljøorganisation.

    På byggepladser skal der være en AMO og en arbejdsmiljørepræsentant, hvis virksomheden har 5 eller flere ansatte på byggepladsen samtidigt i 14 dage eller mere.

    Læs mere om arbejdsmiljøorganisationer

  • Det er arbejdsgiverens pligt at sikre, at du får den nødvendige oplæring og instruktion. Det betyder bl.a., at din arbejdsgiver skal instruere dig i, hvordan de forskellige opgaver skal udføres. Det foregår som regel mundtligt, men skal i visse tilfælde understøttes af skriftligt materiale, fx når ansatte er i risiko for at blive udsat for særligt farlige stoffer og materialer og ved særligt komplicerede arbejdsprocesser og forhold. Instruktion kan også bestå af piktogrammer, video eller andet materiale.

    Brugsanvisninger til maskiner og tekniske hjælpemidler skal findes på dansk og andre relevante sprog, så alle - også udenlandske medarbejdere - har adgang til en brugsanvisning, de kan forstå. Brugsanvisningen skal være tilgængelig, der hvor arbejdet udføres.

    Som medarbejder har du pligt til at følge arbejdsgiverens instruktion, men det er arbejdsgiverens ansvar at sikre sig, at du har forstået instruktionen. Instruktionen skal derfor gives på et sprog, du forstår.

    Hvis du er utryg eller usikker på, hvordan du skal udføre en opgave, skal du spørge, fx din arbejdsleder eller arbejdsmiljørepræsentant.

  • Det er arbejdsgiverens pligt at planlægge og tilrettelægge arbejdet, så det kan foregå fuldt forsvarligt. Denne planlægning indebærer bl.a., at arbejdsgiveren skal tage stilling til, hvilke tekniske hjælpemidler og personlige værnemidler, der er nødvendige for at udføre arbejdsopgaverne.

    Som ansat har du krav på at få udleveret de nødvendige personlige værnemidler af din arbejdsgiver. Personlige værnemidler skal beskytte dig mod risici i arbejdet, og bruges når det ikke er muligt at planlægge og udføre opgaven forsvarligt på anden måde.

    Læs mere om forskellige værnemidler og hvornår de skal bruges

  • Alle virksomheder, der udfører arbejde i Danmark, skal gennemføre en arbejdspladsvurdering (APV). Det er arbejdsgiverens ansvar, at den bliver lavet, og de ansatte skal inddrages i processen. APV’en indebærer, at man kortlægger virksomhedens arbejdsmiljø, udpeger de områder, hvor der er behov for en indsats og lægger en plan for, hvordan arbejdsmiljøet skal forbedres på disse områder.

    APV’en er et centralt element i virksomhedens løbende arbejde med at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for dig og dine kolleger.

    Læs mere om arbejdspladsvurdering (APV)

  • Start med at tage fat i din arbejdsgiver, din arbejdsleder eller dine kolleger. Mange arbejdspladser har også en arbejdsmiljørepræsentant og en arbejdsmiljøorganisation, du kan gå til.

    Du kan også klage anonymt til Arbejdstilsynet. Du kan klage, hvis du har mistanke om, at Arbejdsmiljøloven bliver overtrådt, eller hvis du eller dine kollegaer oplever krænkende handlinger, som fx mobning eller seksuel chikane.

    Kontakt Arbejdstilsynet her

Sunde og sikre arbejdsliv - for alle

Når du arbejder i Danmark, har du ret til et sundt og sikkert arbejdsmiljø.

Du og din arbejdsgiver skal følge en række regler, så du ikke får skader eller bliver syg – uanset hvilket job du har.

Det betyder bl.a., at din arbejdsgiver skal:

  • Vurdere risici i arbejdet og forebygge eventuelle farer
  • Planlægge og tilrettelægge arbejdet, så det kan udføres sundt og sikkert 
  • Sikre, at medarbejderne er oplært og instrueret, f.eks. i gode arbejdsgange
  • Sikre, at arbejde, der kræver kvalifikationer, kun udføres af personer, der har dem
  • Føre tilsyn med, at arbejdet bliver udført forsvarligt, f.eks. ved at undgå tunge løft
  • Inddrage medarbejder i arbejdet med arbejdsmiljø - både fysiske og psykiske 
Figur af en medarbejder

Som medarbejder har du et medansvar for, at arbejdsforholdene er forsvarlige inden for dit eget arbejdsområde.

Som medarbejder skal du:

  • Følge den instruktion, du får, om hvordan du skal udføre arbejdet
  • Bidrage til et godt samarbejde og en god tone på arbejdspladsen
  • Bruge de personlige værnemidler, du får udleveret
  • Bruge maskiner og andre tekniske hjælpemidler efter brugsanvisningen
  • Give din arbejdsgiver, arbejdsleder eller arbejdsmiljørepræsentant besked, hvis der opstår problemer, du og dine kolleger ikke selv kan løse.

Et sundt og sikkert arbejdsmiljø er et fælles ansvar - du skal ikke holde dig tilbage, men gøre opmærksom på det, hvis der er udfordringer i arbejdsmiljøet. Det kan fx være, hvis du bliver udsat for chikane, diskrimination eller lignende.

Trin 3: Skat

Trin 4: Arbejdsskader

At være udlænding på det danske arbejdsmarked

Mød Katarzyna fra Polen og Roberto fra Mexico, som her fortæller om deres oplevelser med at arbejde i Danmark.

Sidst opdateret: 28-11-2024